EN
GRĮŽTI
Nuotrauka - Norbert Tukaj

35. LR Sveikatos apsaugos ministerija / Administracinis pastatas Palangos g. 4

Autoriai

ARCHITEKTAI – J. Šeibokas, D. M. Mikalauskienė, 1978 m. REKONSTRUKCIJOS ARCHITEKTAI – "Senojo miesto architektai", 2016 m.

Apie pastatą

Kviečiame susipažinti su vienu iš kontekstualiausių vėlyvojo modernizmo pavyzdžių Vilniuje. Architektas Justinas Šeibokas meistriškai ir kiek avantiūristiškai naudodamas įprastas vietines medžiagas sugebėjo prie Radvilų rūmų „įterpti“ tuo metu ypač modernų Ryšių ministerijos kompleksą. Dabar čia veikia LR sveikatos apsaugos ministerija. Centrinės automatinės miesto telefonų stoties ir Ryšių skyriaus patalpos šiuo metu yra pritaikytos komercinėms reikmėms. Pastatai savo forma atkartoja senamiesčio posesijas kurdami vidinį, pusiau atvirą kiemelį, į kurį kreipiami srautai iš Vilniaus ir Palangos gatvių. Visi komplekse esantys pastatai veikė kaip vientiso, didesnio kūno organai.

LR sveikatos apsaugos ministerijos korpusas lengvai kilstelėtas virš gatvės lygio, o didysis centrinės automatinės miesto telefonų stoties pastatas stumtelėtas gilyn į sklypą – taip išlaikomas žmogiškas senamiesčio mastelis gatvės išklotinėje. Kaip ir dauguma Justino Šeiboko interjerų, taip ir šis pastato klestėjimo laiku pasižymėjo šviesos, krentančios pro stoglangius per kelis aukštus žemyn, kuriamu dinamiškumu.

Lankymo laikas

2019 m. balandžio 27 d. šešt. 10:00–20:00 val.
2019 m. balandžio 28 d. sekm. 10:00–18:00 val.

Ekskursijos vyks kas 30 min., ekskursijos trukmė – 30 min. Paskutinė ekskursija šešt. 19:30 val. ir sekm. 17:30 val. Į administracinį pastatą Palangos g. 4 žmonėms su negalia patekimas ribotas.

Kaip nuvykti?

Artimiausios stotelės – Jogailos, Islandijos, Centro poliklinika.

Adresas

Vilniaus g. 33 / Palangos g. 4
  • 25