EN
GRĮŽTI

13. Juozapo Montvilos kolonija Lukiškėse

Autoriai

ARCHITEKTAI – A. Kleinas, V. Michnevičius, MECENATAS – J. Montvila, 1911-1913 m.

Apie pastatą

Tiek miesto svečiai, tiek ilgamečiai gyventojai atkreipia dėmesį į šį moderno stiliaus perlą, slypintį pačioje miesto širdyje. Tikriausiai ne kiekvienas žino, kad tai yra vienas unikaliausių XX amžiaus pradžios architektūros paminklų.

Sublokuotų kotedžų, vadinamų kolonijomis, statybos koncepcija Lietuvoje buvo laiką lenkiantis ir nematytas reiškinys, kurio atsiradimą paskatino žymus visuomenininkas, Žemės banko direktorius, filantropas Juozapas Montvila.

Pastatytą 1911–1913 m. perimetrinio užstatymo kvartalą, sublokuotą trimis korpusais, sudaro 22 pastatai. Šiuo projektu J. Montvila siekė dar labiau paskatinti sumanytą gyvenamosios aplinkos reformavimą. Vientisai projektuojant ir statant uždarą kotedžų bendriją su vidiniu sodu – užuovėją nuo pasaulio sumaišties, buvo įgyvendintas siekis propaguoti ekonomiškus statybos būdus neatsisakant būsto komforto bei estetikos.

Stebuklingai išgyvenęs net du pasaulinius karus, užmaršties nepaveiktas ir taurią istorijos atmintį savyje sukaupęs objektas iki šių dienų išlieka vienu įdomiausių gyvenamojo būsto idėjos atnaujinimo pavyzdžių.

Lankymo laikas

2019 m. balandžio 27 d. šešt. 10:00–20:00 val.
2019 m. balandžio 28 d. sekm. 10:00–18:00 val.

Ekskursijos vyksta kas 30 min., ekskursijos trukmė - 45 min., paskutinė ekskursija šešt. 19:00 val., sekm. 17:00 val.

Kaip nuvykti?

Artimiausios stotelės – Kražių, Vašingtono aikštė, Lukiškių aikštė.

Adresas

J. Savickio, J. Tumo Vaižganto, Kražių gatvės
  • 15