EN
GRĮŽTI
Nuotrauka - Norbert Tukaj
Su savimi turėti asmens dokumentą.

20. Lietuvos apeliacinis teismas

Autoriai

ARCHITEKTAS – V. Prūsakovas, INŽINIERIAI – M. Prozorovas, L. Vineris, 1898 m.

Apie pastatą

XIX amžiaus pabaigoje specialiai teismo reikmėms pastatytuose rūmuose įsikūrė tuometinės Rusijos imperijos Vilniaus gubernijos teismas.
Rūmai buvo statomi 1895–1897 m. vadovaujant vietiniams inžinieriams Michailui Prozorovui ir Leonidui Vineriui pagal Vasilijaus Prūsakovo projektą.
Didžiulis simetriškos formos pastatas su dviem vidiniais kiemais užima beveik pusę kvartalo, ribojamo Gedimino prospekto, Pamėnkalnio, Vasario 16-osios ir Aukų gatvių.

Panašios struktūros su uždarais kiemais teismo rūmų buvo ir kituose Europos miestuose. Trijų aukštų su pusrūsiu pastato centre įkomponuotas pagrindinis įėjimas, vestibiulyje pasitinka dvi puošnios laiptinės. Pastato fasadams ir interjerams suteiktos neoklasicizmo formos, daug eklektinių dekoro detalių.
Per ilgą istorijos laikotarpį, keičiantis valdžiai, pastate buvo įsikūrusios įvairios institucijos. Šiuo metu pastate veikia Okupacijų ir laisvės kovų muziejus, Lietuvos ypatingasis archyvas, kuriame saugomi buvusio KGB archyvo dokumentai, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras, Lietuvos apeliacinis ir Vilniaus apygardos teismai.

Lankymo laikas

2019 m. balandžio 27 d. šešt. 11:00–16:00 val.
2019 m. balandžio 28 d. sekm. 11:00–16:00 val.

Ekskursijos vyks kas 30 min., ekskursijos trukmė – 45 min. Paskutinė ekskursija šešt. ir sekm. 15:00 val.

Kaip nuvykti?

Artimiausios stotelės – J. Tumo-Vaižganto, Pamėnkalnio.

Adresas

Gedimino pr. 40
  • 25