EN
GRĮŽTI
Nuotrauka - Birutė Petruškaitė

5. Dešiniojo Neries kranto urbanistinė kalva

Autoriai

VIZIJOS AUTORIAI - Algimantas Nasvytis, Vytautas Čekanauskas, Vytautas Brėdikis, 1964 m.

Apie pastatą

Vilniaus urbanistinė kalva – tai naująjį miesto centrą formuojantis „dangoraižių rajonas“ dešiniajame Neries krante.

Ši paupio teritorija tarp dabartinių Žaliojo ir Geležinio Vilko tiltų galėjo būti visiškai kitokia. 1960-aisiais planuota ją paversti blokinių gyvenamųjų namų rajonu, kaip Žirmūnai. Tačiau 1964 m. architektai Algimantas Nasvytis, Vytautas Čekanauskas ir Vytautas Brėdikis parengė kitokią viziją, lėmusią ties Šv. Rapolo bažnyčia prasidedančios pėsčiųjų alėjos, Centrinės universalinės parduotuvės ir „Lietuvos“ viešbučio – tada aukščiausio šalyje pastato ir dangoraižių ateities pranašo – atsiradimą. Kartu įsitvirtino ir visuomeninė-komercinė dešiniojo upės kranto funkcija.

Ši retai užstatyta teritorija šešis dešimtmečius buvo ir išlieka idėjų, ambicijų bei interesų kovos lauku. Čia nerealizuota gausybė projektų, pavyzdžiui, aštuntajame dešimtmetyje – A. Nasvyčio tiltas su dirbtiniu pusiasaliu ir įlanka, o prieš dešimt metų – Gugenheimo muziejus, kurį projektavo Zahos Hadid studija. Nauji projektai, pvz., „K18b“, tebekelia aštrias diskusijas.

Tai – vienas iš netradicinių „Open House Vilnius“ objektų, kviečiančių pažvelgti ne vien į konkretų pastatą, bet ir į istoriją, kaip Vilniuje atsirado bei kaip įgyvendinta urbanistinės kalvos idėja.

Lankymo laikas

2019 m. balandžio 27 d. šešt. 10:00–20:00 val.
2019 m. balandžio 28 d. sekm. 10:00–18:00 val.

Ekskursijos vyksta kas 30 min., ekskursijos trukmė – 60 min. Paskutinė ekskursija šešt. 19:00 val., sekm. 17:00 val.

Kaip nuvykti?

Artimiausios stotelės - Operos ir baleto teatras.

Adresas

Ekskursijos pradžia - prie kino teatro "Skalvija" (A. Goštauto g. 2)
  • 25