EN
GRĮŽTI
Nuotr. N. Tukaj

48. VU Kairėnų Botanikos sodo žaliasis pastatas-augalas

Autoriai

REKONSTRUKCIJOS ARCHITEKTAI – „Paleko Arch studija“, R.Palekas, B.Puzonas, D.Uogintė, A.Palekienė, V.Lingė, 2016 m.

Apie pastatą

Vilniaus universiteto Botanikos sode Kairėnuose slypinti laboratorija – išskirtinis žaliosios architektūros pavyzdys Lietuvoje. Sovietmečiu statytas silikatinių plytų daugiabutis gyvenamasis namas atgimė kaip pastatas-augalas ir tapo ne tik derančia Botanikos sodo dalimi, bet ir kerinčiu eksponatu.

Kompaktiškas tūris žavi daugiafunkciškumu, konstrukcijų bei techninių sprendinių įvairove. Prie pietinės pastato sienos prijungta skaidri oranžerija skirta augalų mikrodauginimui bei tyrimams, pagrindinės erdvės – edukaciniams užsiėmimas ir darbuotojų laboratorijoms, o visas tūris apjuosiamas apželdintomis kolonomis.

Unikalus pastatas su vertikaliomis žaliosiomis kolonomis buvo tiek iššūkis, tiek eksperimentas, norint užtikrinti, kad pastatas žaliuotų visus metus – tokių konstrukcijų analogų Lietuvoje iki šiol nebuvo. Pastatą vainikuoja stoge įrengta žalioji apžvalgos aikštelė su kvapą gniaužiančiu vaizdu į augantį labirintą bei Botanikos sodą.

SPECIALUS RENGINYS

Balandžio 22 dieną 12 val.

ŽALIOJO PASTATO ATIDATYMO ŠVENTĖ

Nuo 12.00 iki 15.00 val. Botanikos sodo specialistai lauks jūsų įvairiose šio pastato erdvėse ir papasakos apie šio unikalaus statinio paskirtį, ekologines ir kitas galimybes, galėsite sužinoti daug naujo apie vertikalųjį bei stogo želdinimą. Lankytojai bus laukiami šio pastato įvairiose erdvėse: prie žaliųjų kolonų, laboratorijoje, šiltnamyje, ekspozicijų salėje ir ant žaliojo stogo.

 

Lankymo laikas

2017 m. balandžio 22 d. šešt. 12:30–18:00 val.
2017 m. balandžio 23 d. sekm. 10:00–18:00 val.

Ekskursijos vyksta kas 30 min. Paskutinė ekskursija šeš. ir sek. 17.30 val.

Kaip nuvykti?

Artimiausia stotelė – Kairėnai.

Adresas

Kairėnų g. 43.

Svarbu

Į VU Kairėnų Botanikos sodo teritoriją įves Open House Vilnius gidas.
  • 20

DĖKOJAME