EN
GRĮŽTI
Nuotr. N. Tukaj

45. Spaudos rūmai

Autoriai

ARCHITEKTAS – J. Koninas, INŽINIERIUS – A. Kanapeckas, 1984 m.

Apie pastatą

Karoliniškių ir Viršuliškių sandūroje esantys Spaudos rūmai yra išskirtinis industrinės statybos pavyzdys. Tai spaudos ir radijo švyturys, kuris ne tik skleidžia naujausią informaciją, bet ir saugo sausio 13-osios kulkas.

20 a. devinto dešimtmečio pradžioje Komunistų Partijos Centro Komitetas pavargo nuo piliečių skundų dėl prastos spaudos grafikos ir pasiryžo vienam stambiausių projektų to meto Vilniuje. Strategiškai visuomeniniam pastatui buvo pasirinkta vieta netoli miesto centro, miegamajame vidutinio aukščio blokinių pastatų rajone.

Spaudos rūmai buvo statomi keliais etapais – pirmiausia į dangų šovė dvidešimties aukštų laikraščių ir žurnalų redakcijų bei leidyklų dalis. Vėliau greta išaugo gamybinis korpusas, sandėliai, garažas, buitiniai statiniai, 200 vietų valgykla bei 500 vietų konferencijų salė. Pirmieji laikraščiai buvo pradėti spausdinti jau 1984 metais, dar nepasibaigus visoms statyboms.

Kažkada aukštai ir koridoriai buvę identiški, tačiau šiandien jie priklauso atskiroms įmonėms, todėl skiriasi ir interjerai. Kelionė Spaudos rūmų aukštais tai lyg kelionė laiku. Viršuliškių dangoraižyje rasime spaudą, radiją, verslą, teatrą.

Rūmai buvo statyti kaip rajono simbolis ir šią funkciją jie atlieka iki šiol.

Lankymo laikas

2018 m. balandžio 28 d. šešt. 10:00–18:00 val.
2018 m. balandžio 29 d. sekm. 10:00–18:00 val.

Ekskursijos vyksta kas 30 min, ekskursijos trukmė - 1 val. Paskutinė ekskursija šešt. 17 val., sekm. 17 val.

Kaip nuvykti?

Artimiausios stotelės – Sietyno, Spaudos rūmai.

Adresas

Laisvės pr. 60
  • 13