EN
GRĮŽTI
Autorius: Norbert Tukaj
Autorius: Norbert Tukaj

34. Mokslininkų namas

Autoriai

ARCHITEKTAI – G. Rippa-Anjoleto, V. Veselovskis, BOKŠTO BENDRAAUTORIAI – G. Rippa-Anjoleto, V. Anikinas, A. Kolosovas, 1951 m.

Apie pastatą

Ikonografiška ir grakšti bokšto smailė, skrodžianti Neries pakrantės horizontą – vienas labiausiai atpažįstamų modernaus Vilniaus simbolių. Monumentaliosios architektūros Mokslininkų namas yra tikras socialistinio realizmo stiliaus grynuolis.

Puošniai dekoruotas eksterjeras, neobarokiniai frontonėliai bei didžiuliai arkiniai langai iš toli traukia praeivių dėmesį, tačiau tik retas miestietis žino, kuo ypatingos pastato atsiradimo aplinkybės. Mokslininkų namas iškyla pačioje Šaltojo karo aušroje, didžiosioms pasaulio valstybėms besivaržant ginklavimosi varžybose. Būtent mokslo ir meno darbuotojams čia suprojektuota 50 didelių butų, kurie tuo laikotarpiu itin išsiskyrė savo prabanga. Pastatą sudarė penkios dvigubos laiptinės, paradinė ir ūkinė dalis su aptarnaujančiu personalu, pramoninių prekių parduotuvė, teniso kortai, fontanas ir net gastronomas gyventojų patogumui.

Mokslininkų namas sukūrė idilišką erdvę sovietiniam žmogui, tačiau mainais jam buvo iškeltas ultimatumas – apie tai plačiau išgirsite apsilankę „Open House Vilnius“ ekskursijoje.

Lankymo laikas

2018 m. balandžio 28 d. šešt. 11.30:00–14.00:00 val.

Ekskursijos vyksta kas 30 min., ekskursijos trukmė – 45 min. Paskutinė ekskursija šešt. 13.00 val.

Kaip nuvykti?

Artimiausios stotelės – Kražių, Vašingtono aikštė, Lukiškių aikštė.

Adresas

J. Tumo-Vaižganto g. 9 - 37a

Svarbu

Avalynė turi būti plokščiapadė.
  • 15
REGISTRACIJA BAIGĖSI