EN
GRĮŽTI
Nuotr.: Lietuvos apeliacinio teismo archyvo

16. Lietuvos apeliacinis teismas

Autoriai

ARCHITEKTAS – V. Prūsakovas, INŽINIERIAI – M. Prozorovas, L. Vineris, 1898 m.

Apie pastatą

XIX amžiaus pabaigoje, specialiai teismo reikmėms pastatytuose rūmuose, įsikūrė tuometinės Rusijos imperijos, Vilniaus gubernijos teismas.
Rūmai buvo statomi 1895-1897 m., vadovaujant vietiniams inžinieriams Michailui Prozorovui ir Leonidui Vineriui pagal Vasilijaus Prūsakovo projektą.
Didžiulis simetriškos formos pastatas su dviem vidiniais kiemais užima beveik pusę kvartalo, ribojamo Gedimino prospekto, Pamėnkalnio, Vasario 16-osios ir Aukų gatvių.

Panašią struktūrą, su uždarais kiemais, teismo rūmai turėjo ir kituose Europos miestuose. Trijų aukštų su pusrūsiu pastato centre įkomponuotas pagrindinis įėjimas, vestibiulyje pasitinka dvi puošnios laiptinės. Pastato fasadams ir interjerams suteiktos neoklasicizmo formos, gausu eklektinių dekoro detalių.
Per ilgą istorijos laikotarpį, besikeičiant valdžiai, pastate buvo įsikūrusios įvairios institucijos. Šiuo metu pastate veikia Genocido aukų muziejus, Lietuvos ypatingasis archyvas, kuriame saugomi buvusio KGB archyvo dokumentai, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras, Lietuvos apeliacinis ir kiti teismai.

Lankymo laikas

2018 m. balandžio 29 d. sekm. 12:00–16:00 val.

Ekskursijos vyks kas 30 min., ekskursijos trukmė – 45 min. Paskutinė ekskursija 15.30 val.

Kaip nuvykti?

Artimiausios stotelės – J. Tumo-Vaižganto, Pamėnkalnio

Adresas

Gedimino pr. 40
  • 25