EN
GRĮŽTI
Nuotr.: R.Urbakavičiaus

31. LR Vyriausybės rūmai

Autoriai

ARCHITEKTAS – V. E. Čekanauskas, KONSTRUKTORIAI – J. Marozienė, Č. Gerliakas, 1982 m.

Apie pastatą

Lietuvos Respublikos Vyriausybės rūmai – vėlyvojo modernizmo architektūros pavyzdys, turintis postmodernistinio stiliaus apraiškų. Gana kuklus keturių korpusų kompleksas su vidiniu stačiakampio formos kiemu organiškai įsilieja į aplinką.

Šis pastatas – vienas iš svarbiausių ir įdomiausių garsaus Lietuvos architekto Vytauto Edmundo Čekanausko kūrinių, kurį to meto išraiškos priemonėmis autorius siekė priderinti prie buvusių aplinkinių statinių. Iki šių dienų mistika išlieka tai, kaip architektui pavyko įtikinti tuometinę valdžią tokiu kontekstualiu ir iš aplinkos neišsiskiriančiu projektu – Sovietų Sąjungoje Centro komiteto pastatams, siekiant pabrėžti politinę reikšmę, buvo įprasta suteikti aplinkoje ryškiai dominuojantį pavidalą.

Statinį, per daug neišsiskiriantį iš senosios Vilniaus miesto aplinkos, architektas Maskvoje apgynė tik pasitelkęs ideologiškai sunkiai atremiamą argumentą, kad „Centrinio komiteto pastatas turi būti kuklus kaip ir pats Leninas”.

Daugiau nei prieš tris dešimtmečius pastatyto komplekso interjerai – autentiški, išlikę, atspindintys tuo metu vyravusią stilistiką su jiems pritaikytais unikaliais meno kūriniais. Nepraleisk progos pamatyti slaptą kino salę bei patalpas, kuriose posėdžiauja svarbiausi politikos asmenys!

Lankymo laikas

2018 m. balandžio 28 d. šešt. 10:00–19:00 val.
2018 m. balandžio 29 d. sekm. 10:00–18:00 val.

Ekskursijos vyksta kas valandą, ekskursijos trukmė 45 min., paskutinė ekskursija šešt. 18 val. ir sekm. 17 val.,

Kaip nuvykti?

Artimiausia stotelė – V. Kudirkos aikštė.

Adresas

Gedimino pr. 11.

Svarbu

Būtina išankstinė registracija internetu. Su savimi turėti asmens dokumentą.
  • 20
REGISTRACIJA BAIGĖSI