EN
GRĮŽTI
Nuotr. Rūta Kraujutytė

30. LR Sveikatos apsaugos ministerija / Administracinis pastatas Palangos g. 4

Autoriai

ARCHITEKTAI – J. Šeibokas, D. M. Mikalauskienė, 1978 m. REKONSTRUKCIJOS ARCHITEKTAI – Senojo miesto architektai, 2016 m.

Apie pastatą

Kviečiame susipažinti su vienu iš kontekstualiausių vėlyvojo modernizmo pavyzdžių Vilniuje. Architektas Justinas Šeibokas meistriškai ir kiek avantiūriškai, naudodamas įprastines ir vietines medžiagas, visiškai greta Radvilų rūmų sugebėjo „įterpti“, tuo metu, ypač modernų, Ryšių ministerijos kompleksą. Dabar čia veikia LR sveikatos apsaugos ministerija. Centrinės automatinės miesto telefonų stoties ir Ryšių skyriaus patalpos šiuo metu yra pritaikytos komercinėms reikmėms. Pastatai savo forma atkartoja senamiesčio posesijas, kurdami vidinį, pusiau atvirą kiemelį, į kurį srautai kreipiami iš Vilniaus ir Palangos gatvių. Visi komplekse esantys pastatai veikė kaip vientiso, didesnio kūno organai.

LR sveikatos apsaugos ministerijos korpusas lengvai kilstelėtas virš gatvės lygio, o didysis Centrinės automatinės miesto telefonų stoties pastatas stumtelėtas gilyn į sklypą – taip išlaikomas žmogiškas senamiesčio mastelis gatvės išklotinėje. Kaip ir dauguma Justino Šeiboko interjerų, taip ir šis pastato klestėjimo laiku pasižymėjo dinamiškumu, kuris kuriamas šviesa, krentančia nuo stoglangių per kelis aukštus žemyn.

Lankymo laikas

2018 m. balandžio 28 d. šešt. 10:00–20:00 val.
2018 m. balandžio 29 d. sekm. 10:00–18:00 val.

Ekskursijos vyks kas 30 min., ekskursijos trukmė – 30 min. Paskutinė ekskursija šešt. 19.30 val. ir sekm. 17.30 val.

Kaip nuvykti?

Artimiausios stotelės – Jogailos, Islandijos, Centro poliklinika.

Adresas

Vilniaus g. 33 / Palangos g. 4
  • 25