EN
GRĮŽTI
Nuotr. Norbert Tukaj

27. LR Kultūros ministerija

Autoriai

ARCHITEKTAS – K. Korojedovas 1901 m. REKONSTRUKCIJOS – 1971 m. rekonstruotas pagal A. Kunigėlio projektą

Apie pastatą

Net ir labai skubant judria Basanavičiaus gatve sunku nepastebėti puošnių I. Bunimovičiaus rūmų – dabartinės LR Kutūros ministerijos. Pagrindinis fasadas traukia akį harmonija ir prabanga. Akylas praeivis tikriausiai jau pastebėjo spalvingus lubų lipdinius ir įmantrius šviestuvus, tačiau šis pastatas slepia kur kas daugiau.
Čia aukštais koridoriais kasdien skuba ministerijos darbuotojai. Nuolat varstomos filinginės, drožiniais puoštos durys, o reprezentacinėse salėse vyksta pasitarimai. Akį traukia puošnūs lubų lipdiniai, paauksuotos detalės, glazūruotų koklių krosnys, intarsija puoštas parketas. Gyvenimas verda aplink pagrindinę pastato ašį – centrinę laiptinę, puoštą dailininko Kazimiero Morkūno vitražais.

Pastato istorija ne mažiau spalvinga nei jo savininko. I. Bunimovičius – pirklys, bankininkas, filantropas, labdarys ir visuomenininkas dalyvavo daugybėje veiklų, projektų. I. Bunimovičius buvo didelės šeimos galva – turėjo 10 vaikų, taip pat buvo vienas bendruomenės lyderių. Pagal jo užsakymą įgyvendinti modernūs sprendimai lėmė, kad pastatas turėjo daug skirtingų funkcijų. Pastate buvo nuomojami butai, veikė įvairūs pagalbos komitetai, radijas, vyko pokyliai ir paramos renginiai, buvo įsikūręs muziejus. Ekskursijos metu galėsite susipažinti su įsimintinos architektūros pastatu ir permaininga jo istorija.

Lankymo laikas

2018 m. balandžio 28 d. šešt. 10:00–18:00 val.
2018 m. balandžio 29 d. sekm. 10:00–17:00 val.

Ekskursijos vyksta kas 30 min Paskutinė ekskursija šešt. 17 val. ir sekm. 16 val. Ekskursijos trukmė – 45min.

Kaip nuvykti?

Artimiausios stotelės – Algirdo, Reformatų, Trakų.

Adresas

J. Basanavičiaus g. 5
  • 25