EN
GRĮŽTI
Nuotr.: Lietuvos apeliacinio teismo archyvo

11. Lietuvos apeliacinis teismas

Autoriai

ARCHITEKTAS – V. Prūsakovas, INŽINIERIAI – M. Prozorovas, L. Vineris, 1898 m.

Apie pastatą

XIX amžiaus pabaigoje specialiai teismo reikmėms pastatytuose rūmuose įsikūrė tuometinės Rusijos imperijos Vilniaus gubernijos teismas. Didžiulis simetriškos formos pastatas su dviem vidiniais kiemais užima beveik pusę kvartalo, besiribojančio su Gedimino prospektu. Panašią struktūrą su uždarais kiemais teismo rūmai turėjo ir kituose Europos miestuose. Trijų aukštų su pusrūsiu pastato centre įkomponuotas pagrindinis įėjimas, vestibiulyje pasitinka dvi puošnios laiptinės. Pastato fasadams ir interjerams suteiktos neoklasicizmo formos, gausu eklektinių dekoro detalių.

2000 metais šio pastato cokolyje iškalti nužudytųjų kovotojų už Lietuvos laisvę vardai ir gyvenimo datos. Šios idėjos autorius Gitenis Umbrasas.

Per ilgą istorijos laikotarpį besikeičiant valdžioms pastate buvo įsikūrūsios įvairios institucijos. Šiuo metu pastate veikia Genocido aukų muziejus, Lietuvos ypatingasis archyvas, kuriame saugomi buvusio KGB archyvo dokumentai, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras, Lietuvos apeliacinis ir kiti teismai.

Apsilankę šiame reikšmingame Lietuvos istorijai pastate galėsite pakeliauti laiku ir išgirsti ne vieną intriguojančią istoriją.

Lankymo laikas

2017 m. balandžio 23 d. sekm. 12:00–16:00 val.

Ekskursijos vyksta kas 30min. Paskutinė ekskursija 15:30

Kaip nuvykti?

Artimiausios stotelės – J. Tumo-Vaižganto, Pamėnkalnio

Adresas

Gedimino pr. 40
  • 25

DĖKOJAME