EN
Nuotr.: A. Šapolo
Nuotr.: A. Šapolo

Lietuvos Nacionalinis dramos teatras

Autoriai

Rekonstrukcijos architektai – V. ir A. Nasvyčiai, skulptorius – S. Kuzma, konstruktorė – J. Marozienė, inžinierius – V. Anevičius, 1961-1981 m.

Apie pastatą

Kiek kartų praėjai pro Nacionalinį dramos teatrą ir neužsukai vidų? O gal lankeisi ten daugybę kartų ir seniai svajojai žvilgtelti į užkulisius? Šįkart Mūzos kviečia visus – atraskime teatrą kaip architektūros kūrinį!

Kai 1981 m. atsivėrė naujo Dramos teatro durys, daugelį nustebino ramus, saikingas, nepompastiškas interjeras. Atsižvelgdami į aplinkos mastelį, autoriai atsisakė tuomet būdingo požiūrio į teatrą, kaip miesto dominantę. Teatras išsiskiria kukliu įgilintu pagrindiniu įėjimu ir gatvės erdve, prasitęsiančia vestibiulyje – šaligatvio ir vestibiulio grindų lygius skiria vos vienas laiptelis. Vienintelis ekspresyvus akcentas, jau tapęs teatro simboliu – virš įėjimo esanti Stanislovo Kuzmos kalto žalvario skulptūrinė kompozicija „Mūzų šventė“.

Nuosaikumas, ramybė ir kontekstualumas jaučiami ne tik pagrindiniame fasade, bet ir vidinėse teatro erdvėse. Iinterjere vyraujanti santūri kompozicija, detalių užbaigimo paprastumas ir saikingas dekoro elementų naudojimas – siekis neblaškyti ir nestebinti, o skatinti susikaupti, lyg palaipsniui ruoštis spektakliui.

„Modernizmo, kitaip vadinto „tarptautiniu stiliumi“, projektai būdavo jautriai ir savitai įterpiami į esamą urbanistinę situaciją, o vidaus erdvė konstruojama sukuriant demokratiškos, laisvai tekančios erdvės įspūdį.“ – prisiminimais apie to laikmečio kūrybą dalinasi architektas V. Nasvytis.

„Open House Vilnius“ savaitgalio metu galėsi sudalyvauti ekskursijose po teatro patalpas, kur patenka tik aktoriai, apšvietėjai, scenos, dekoracijų meistrai ir teatro administracija!

Pristato:

Schueco_Logo_RGB_Black

Lankymo laikas

2016 m. balandžio 23 d. šešt. 10:00–19:00 val.
2016 m. balandžio 24 d. sekm. 10:00–18:00 val.

Ekskursijos vyksta kas 30 min.
Paskutinė ekskursija šeš. 18.00 ir sek. 17.00.

Pasivaikščiojimai

2016 m. balandžio 23 d. šešt. 14.00 val.
Pasivaikščiojimas LNDT su aktoriumi Rimantu Bagdzevičiumi [Registracija baigėsi]

2016 m. balandžio 24 d. sekm. 14.00 val.
Pasivaikščiojimas LNDT su aktoriumi Rimantu Bagdzevičiumi [Registracija baigėsi]

2016 m. balandžio 24 d. sekm. 16.00 val.
Pasivaikščiojimas po LNDT su teatrologe dr. Daiva Šabasevičiene [Registracija baigėsi]

Kaip nuvykti?

Artimiausia stotelė - Arkikatedra.

Adresas

Gedimino pr. 4

Aplankykite ir kitus pastatus

DĖKOJAME