Nuotr.: R. Urbakavičiaus

LR Vyriausybės rūmai (buv. Lietuvos komunistų partijos centro komiteto rūmai)

Autoriai

Architektas – V. E. Čekanauskas, konstruktoriai – J. Marozienė, Č. Gerliakas, 1974 – 1982 m.

Apie pastatą

Lietuvos Respublikos Vyriausybės rūmai – vėlyvojo modernizmo architektūros pavyzdys, turintis postmodernistinio stiliaus apraiškų. Keturių korpusų kompleksas su vidiniu stačiakampio formos kiemu organiškai įsilieja į aplinką.

Šis pastatas – vienas iš svarbiausių ir įdomiausių garsaus Lietuvos architekto Vytauto Edmundo Čekanausko kūrinių, kurį to meto išraiškos priemonėmis autorius siekė priderinti prie buvusių aplinkinių statinių. Iki šių dienų mistika išlieka tai, kaip architektui pavyko įtikinti tuometinę valdžią tokiu kontekstualiu ir iš aplinkos neišsiskiriančiu projektu – Sovietų Sąjungoje Centro komiteto pastatams, siekiant pabrėžti politinę reikšmę, buvo įprasta suteikti aplinkoje ryškiai dominuojantį pavidalą.

Per daug neišsiskiriantį iš senosios Vilniaus miesto aplinkos statinį architektas Maskvoje apgynė tik pasitelkęs ideologiškai sunkiai atremiamą argumentą, kad “CK pastatas turi būti kuklus kaip ir pats Leninas”.

Daugiau nei prieš tris dešimtmečius pastatyto komplekso interjerai – autentiški, išlikę, atspindintys tuo metu vyravusią stilistiką. Ekskursijos metu suteiksime progą grįžti tuos 30 metų atgal, pasakosime apie pastato istoriją, architektūrą, vaikščiosime po erdvias bei šviesias šio pastato patalpas.

Atsispausdink „Instagram” nuotraukose užfiksuotas Open House Vilnius akimirkas nemokamai!

Ekskursijos

2015 m. balandžio 25 d. šešt. 10:00–14:00 val.
2015 m. balandžio 25 d. šešt. 15:00–19:00 val.
2015 m. balandžio 26 d. sekm. 10:00–14:00 val.
2015 m. balandžio 26 d. sekm. 15:00–19:00 val.

Ekskursijos vyks kas valandą. Pertrauka 14.00-15.00. Paskutinės ekskursijos pradžia – 18.00.

Kaip nuvykti?

Artimiausia stotelė – Vinco Kudirkos aikštė.

Adresas

Gedimino pr. 11

Svarbu

Lankantis pastate turėti asmens tapatybės dokumentą. Apsilankyti pastate bus galima tik iš anksto užsiregistravus. Visos grupės užpildytos – registracija baigėsi.

DĖKOJAME